perjantai 12. helmikuuta 2016

Kokemuksia kumimaalista - Kestääkö Bilteman kumimaali autossa Suomen talvea?

Autoblogin ei ole tarkoitus ryhtyä autontuunaus tai -korjausblogiksi mutta satunnaisesti kirjoitamme myös autojen korjauksista ja testaamme autonkorjausvälineitä. Viime syksynä otimme testiin Bilteman edullisen kumimaalin. Maalasimme kumimaalilla testiauton kyljestä pienen testialueen ja testaamme miten se kestää auton normaalia käyttöä Suomen ankarissa talviolosuhteissa. Julkaisemme täydet kokemukset kumimaalin talvikestosta keväällä mutta tässä kumimaalin testauksesta ensituloksia.

Miten kumimaalaus tehtiin?
Testiautossa on alaosissa pientä pintaruostetta lokasuojissa ja alaosissa. Automallin listoituksesta johtuen ovien alaosat voisi ulkonäöllisesti järkevällä tavalla maalata kumimaalilla auton tyyliin sopien. Ennen isompaa ovien alaosien maalausta halusimme testata yhden talven ajan, miten kumimaali kestää auton pinnalla talven pakkaset ja suolaiset loskavedet. Maalasimme pienen testialueen tehden pohjatyöt Bilteman-kumimaalin ohjeiden mukaan. Emme halunneet tehdä liian hyvää työtä testipaikassa vaan halusimme, että työn tulos noudattaisi oikeasti amatöörin työnjälkeä amatöörivälinein. Maalaus itsessään oli varsin helppo operaatio, ja kumimaalin saaminen tasaiseksi spraypullolla onnistuu kunhan malttaa käyttää siihen aikaa ja tehdä useita ohuita kerroksia eikä ahnehdi liian paksua kerrosta kerralla.

Kumimaalin lopputulos
Syksyllä tehty kumimaalauksen lopputulos oli mielestämme erittäin hyvä ja vaikka se oli tehty täysin amatöörivälinein edullisimmalla Bilteman mattamustalla kumimaalilla oli maalauspinta erittäin hyvän näköinen. Toki testikohtamme oli maalauksen kannalta myös erittäin helppo pinta maalattavaksi.

Kumimaalin kesto talviolosuhteissa ja pakkaskesto
Kumimaali maalattiin autoon elokuussa ja auto on ollut Etelä-Suomessa säännöllisessä ajossa koko ajan. Kumimaalin keston kannalta auton käyttö on varmasti raskainta mahdollista. Auto on ollut välillä kovimmilla pakkasilla lumikinoksissa ja se on saanut paljon lumiauran heittämää suolaista lunta kumimaalilla maalattuun kylkeen. Autoa on pesty harvakseltaan aivan kuten olisi pesty muutenkin eli kumimaalausta ei ole mitenkään varottu pesutilanteissa. Toistaiseksi talven pahimpien pakkasten jälkeenkään kumimaalissa ei ole ilmennyt mitään ongelmaa eikä siinä näy edes alkavia repeytymiä tai kulumia. Julkaisemme kumimaalin talvikestävyydestä pidemmän raportin kuvineen keväällä mutta ainakin tässä vaiheessa talvea kumimaalin talvikesto näyttää erittäin hyvältä.

1 kommentti:

  1. Kiitos tästä. Mukava oli kuulla, kuinka maali on kestänyt. Se kun on täällä Suomessa hieman vaihtelevampi ilmasto. Meidän olisi traktori tarkoitus viedä pintakäsittelyyn. Vaatii jo uutta ilmettä, on sen verran kulunut maali. Toivottavasti tulee kestämään. https://www.tarvaspinnoite.fi/hiekkapuhallus

    VastaaPoista